GR | EN
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ SITE
NAI
ΟΧΙ
Αναρτήθηκε στις 16-10-2021

Stichion: Ένα λικέρ μαστίχας… για φίλημα!

Αιώνες ιστορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς έχουν αναδείξει τη μαστίχα ως το πιο μοναδικά αυθεντικό προϊόν της χώρας μας. Στο πλαίσιο της αναζήτησης ποιοτικών ελληνικών αλκοολούχων προϊόντων και της ανάδειξης τους μέσα από το Bitterbooze.com, δοκίμασα ένα νέο λικέρ μαστίχας. Το Stichion είναι ένα προϊόν που συνδυάζει την αγνότητα της φύσης με τη σοφία του παρελθόντος και τις σύγχρονες μεθόδους ποτοποιίας με την ποιότητά τους.

Η πολύτιμη αυτή ρητίνη του δένδρου Pistacia lentiscus var Chia -το οποίο καλλιεργείται με τη μέγιστη απόδοση μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου- γνωστή ως μαστίχα, χρησιμοποιείται κατά κόρον εδώ και χιλιάδες χρόνια, από όλους τους «ένοικους» της ευρύτερη περιοχής. Ο Ιπποκράτης φημολογείται πως την χρησιμοποίησε πρώτος για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ ο Ηρόδοτος αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν, καταγράφοντας μάλιστα και το «ταξίδι» της από τη Χίο στην Αίγυπτο, στην Αραβία και στην Καλχηδόνα.

Στα χρόνια του Βυζαντίου η μαστίχα τιμήθηκε δεόντως λαμβάνοντας τη θέση της ως ένα από τα 57 συστατικά για τη δημιουργία του Αγίου Μύρου, έγινε γνωστή σε όλη την αυτοκρατορία και έξω από αυτήν, διά της εμπορικής εξαγωγής της σε μέρη μακρινά και για πρώτη φορά ανακατεύθηκε με αλκοόλ για την παραγωγή του «μαστίχιου οίνου»!

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η μαστίχα χρησιμοποιήθηκε εκ νέου ως θεραπευτικό συστατικό για την καταπολέμηση της πανούκλας, ενώ αγαπήθηκε τόσο από τους ξακουστούς Γενοβέζους εμπόρους, όσο και από τους ανώτατους αξιωματούχους της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Λέγεται μάλιστα πως ταξίδεψε μέχρι και την Αμερική, συνοδεύοντας τον Χριστόφορο Κολόμβο και την αποστολή του στα αμπάρια των πλοίων του.

Οι προαναφερθείσες πληροφορίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν μυθεύματα και θρύλους αν η μαστίχα Χίου και οι θεσμοφύλακες της παραγωγής της δεν φρόντιζαν να τις επιβεβαιώσουν στο ακέραιο. Η μαστίχα Χίου και τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν, έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν στο έπακρο αιώνες παράδοσης, μέσα από τεχνολογικά σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και εκμετάλλευσης αυτού του μοναδικού δώρου της φύσης προς τον άνθρωπο.

Σήμερα η μαστίχα Χίου εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ποσοστό 70% επί της συνολικής της παραγωγής, έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), το 2016 χαρακτηρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο φυτικής προέλευσης, ενώ η παραγωγή της αποτελεί μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2014.

Έχω αναλύσει ενδελεχώς τη διαδικασία παραγωγής μαστίχας σε παλαιότερο άρθρο. Η παραγωγή του λικέρ μαστίχας Stichion ξεκινά με την προμήθεια 100% φυσικής ρητίνης μαστίχας από τον αποκλειστικά υπεύθυνο για τη διανομή της, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Με το μοναδικό αυτό συστατικό στη διάθεση του, ο master distiller αποστάζει σε χάλκινους άμβυκες και στη συνέχεια αραιώνει το απόσταγμα με νερό, μέχρι τους 26% αλκοολικούς βαθμούς. Τελευταία προσθήκη η ζάχαρη, η οποία προστίθεται σε αναλογία τέτοια ώστε να προσδώσει σώμα και κρεμώδη υφή στο τελικό προϊόν, αλλά να του χαρίσει και τη γλυκύτητα της παραδοσιακής συνταγής.

Στο ποτήρι μου το λικέρ μαστίχας Stichion ξεδιπλώθηκε απόλυτα συνεπές ως προς αυτό που περίμενα, αυτό που γνωρίζω και επιζητώ σε κάθε αλκοολούχο προϊόν μαστίχας· τα υπέροχα ελατώδη αρώματα του ρετσινιού της μαστίχας ξεπήδησαν, παρέα με κομψά εσπεριδοειδών και ήπιες νότες μπαχαρικών.

Στο στόμα παρουσιάστηκε στιβαρό, με γλυκύτητα που σε καμία περίπτωση δε σε λιγώνει, ενώ το αλκοόλ του φαίνεται από την αρχή έως το τέλος να έχει ενσωματωθεί μαεστρικά, χαρίζοντάς του μάλιστα και πολύ όμορφη επίγευση, μεσαίας διάρκειας. Τα εσπεριδοειδή στο στόμα είναι πιο έντονα από τη μύτη, ενώ τα ήπια πιπέρια του, οι ελαφριές νότες σπόρων κόλιανδρου και δρυός χαρίζουν πολυπλοκότητα που λίγα λικέρ μαστίχας διαθέτουν, και –το πιο σημαντικό- χωρίς να χάνει τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Να σημειωθεί πως το δοκίμασα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κόντρα στην αντίληψη πως τα λικέρ μαστίχας πίνονται μόνο παγωμένα.

Το Stichion όμως επιβεβαίωσε και άλλο ένα στοιχείο, βασικό και θεμελιώδες για την κατηγορία των λικέρ μαστίχας, τη δυνατότητα για ανάμειξη. Δοκίμασα κάποια από τα κοκτέιλ που η εταιρεία προτείνει μέσα από το σάιτ της, αλλά πειραματίστηκα και μόνος μου σε παραλλαγές του Negroni, του Manhattan και σε πολλές παραλλαγές των ιταλικών τύπου Spritz, με αφρώδη κρασιά και mixer. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες!

Όσο για την υπέροχη φιάλη του Stichion, αυτή έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να παρομοιάζει τον κορμό του μαστιχόδεντρου, μέσα από την ανάγλυφη εκτύπωσή της και το δάκρυ του στο κέντρο να ρέει, ενώ το έξυπνο όνομα ακροβατεί μεταξύ της λέξης «στοιχείο» και της φράσης «στη Χίον»!

Το λικέρ μαστίχας Stichion διανέμεται από την Mantis Group, οπότε το βρίσκετε σε όλες τις ενημερωμένες κάβες, εστιατόρια και μπαρ, ενώ εντάσσεται στο mini portfolio του Mantis Greek Spirit Collection, της συλλογής δηλαδή ποτών που φιλοδοξεί να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης μέσα από τα ελληνικά ποτά.

Πηγή: Stichion: Ένα λικέρ μαστίχας… για φίλημα! – BitterBooze